Nieuwsoverzicht

Nieuwe mogelijkheid bij pensioneren: bedrag ineens opnemen

De wet die dit regelt is al vastgesteld, maar het is niet zeker wanneer de wet ingaat. Het doel is 1 januari 2023, maar het kan ook nog later worden. Als de wet eenmaal is ingegaan, kunt u bij pensionering maximaal 10% van uw pensioen opnemen (‘bedrag ineens’). Dat geld kunt u dan dus gelijk gebruiken. U bepaalt helemaal zelf wat u met het geld doet.

Klinkt goed, of niet? U hebt ineens meer geld te besteden. Dat komt mooi uit, want u was van plan uw huis te verbouwen. Of wilde u liever een deel van uw hypotheek aflossen? Of een andere schuld? Eindelijk eens langer op vakantie zou ook wel fijn zijn. Het is helemaal aan u!

Waar u op moet letten

Maar, er kunnen ook nadelen aanzitten. Dit zijn de gevolgen waar u rekening mee moet houden:

 • het pensioen dat u de rest van uw leven elke maand van ons fonds krijgt wordt lager
 • het bedrag dat u opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij uw inkomen
  • u gaat hierdoor - in het kalenderjaar waarin u het bedrag ineens krijgt - meer belasting betalen
  • toeslagen die u in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet u zelfs iets terugbetalen
  • ook een uitkering kan lager worden
  • de zorgpremie die wordt ingehouden op uw pensioen wordt hoger
 • als u een bedrag ineens opneemt, kunt u er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger (of lager) pensioen te ontvangen (‘hoog-laag’/’laag-hoog’).

Weeg voor- en nadelen goed af

Een deel van uw pensioen opnemen heeft dus voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat u een keuze maakt. Maar het is en blijft uiteindelijk uw keuze.

Gaat u binnenkort met pensioen?

Nog vóór 1 januari 2023? Dan kunt u van deze nieuwe keuze nog geen gebruikmaken. Of dat vanaf 1 januari 2023 wél kan, is nog niet zeker. Wilt u graag een bedrag ineens opnemen? Dan kúnt u overwegen uw pensioen uit te stellen. Tot wanneer u het pensioen dan moet uitstellen is nu nog niet bekend.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.