Nieuwsoverzicht

Wat gaat er met uw pensioen gebeuren?

Op 1 januari 2025 eindigt onze ‘verplichtstelling’. En daarmee de pensioenopbouw bij ons pensioenfonds. Al het pensioen dat u tot die tijd heeft opgebouwd, blijft gewoon staan. Dit wordt toegekend zodra u pensioneert. En als u al met pensioen bent, loopt uw pensioenuitkering gewoon door. Hoe gaat het straks verder?

Geen verplichtstelling meer – wat betekent dat?

Dat betekent in de eerste plaats dat het voor werkgevers in de binnenvaart sector niet meer verplicht is om bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart pensioen op te bouwen. In de tweede plaats betekent het dat het pensioenfonds de huidige pensioenregeling blijft uitvoeren voor alle pensioenen die tot aan 1 januari 2025 zijn opgebouwd. Dus alles wat u al aan pensioen heeft opgebouwd, blijven wij beheren. En als u al met pensioen bent, loopt uw pensioenuitkering gewoon door. Met de mogelijkheid dat uw pensioen verlaagd wordt als het tegenzit, of verhoogd (een toeslag verlenen) als daar ruimte voor is.

Na 1-1-2025 geen nieuwe pensioenopbouw meer bij ons fonds

Het bestuur heeft besloten dat er na 1 januari 2025 geen nieuwe pensioenopbouw meer plaats vindt in ons pensioenfonds. Het pensioen dat u tot aan die datum bij ons heeft opgebouwd, verandert dan dus niet meer (behalve door eventuele verlaging of toeslagen). Als u niet meer actief werkend bent in de sector of al gepensioneerd bent, was dit voor u al zo.

Vrijwillige pensioenregeling elders voor actieve deelnemers

Sociale partners vinden het belangrijk dat er een goede pensioenvoorziening blijft voor de actief werkenden in onze sector. Zij werken daarom hard aan een nieuwe, vrijwillige pensioenregeling. De bedoeling is dat die nieuwe regeling gelijk op 1 januari 2025 start, bij een andere partij dan ons fonds. Zo kan voor u als deelnemer uw pensioenopbouw straks gewoon doorlopen.

Meer weten over de vrijwillige pensioenregeling? Bezoek de vakbeurs!

Koninklijke Binnenvaart Nederland en Nautilus werken aan een nieuwe, vrijwillige pensioenregeling. Dat wordt een regeling ‘nieuwe stijl’: iedereen krijgt zijn eigen persoonlijke pensioenspaarpot. U kan dan op ieder moment zien hoeveel geld er in dit potje zit. En hoe dat aangroeit. Bij pensionering wordt dit omgezet in een levenslange pensioenuitkering, tegen de dan geldende rente. Koninklijke Binnenvaart Nederland vertelt hier binnenkort meer over, op de Maritime Industry, de vakbeurs voor de maritieme sector, op 17 mei in Gorinchem. Meer daarover leest u hier.

U kunt de komende tijd ook op onze website meer lezen over de toekomst van uw pensioen. Houdt ook de websites van KBN en Nautilus in de gaten.