Nieuwsoverzicht

Uitkomst haalbaarheidstoets 2017

Ons pensioenfonds voert elk jaar een haalbaarheidstoets uit. In deze haalbaarheidstoets onderzoeken we in hoeverre ons fonds de komende jaren de pensioenen kan verhogen. Dit wordt ook wel het pensioenresultaat genoemd. Het gaat om een zo realistisch mogelijke inschatting over 60 jaar. Daarbij houden we rekening met 2.000 verschillende toekomstscenario’s die De Nederlandsche Bank (DNB) voorschrijft.

Werkgevers en werknemers (ook wel: de sociale partners) maken afspraken over de pensioenregeling. Ons fonds voert deze regeling uit. In 2015 heeft ons bestuur samen met de sociale partners naar de lange termijn gekeken. Daarbij keken we welke risico’s ons fonds loopt en hoeveel risico wij willen lopen om bepaalde resultaten te boeken. Daarbij zijn we uitgegaan van het pensioenresultaat dat we minimaal willen behalen. Dat is onze ondergrens.

Uitkomst

De uitkomst van de haalbaarheidstoets in 2017 is dat ons fonds deels voldoet aan de vastgestelde ondergrenzen:

  • Het verwachte pensioenresultaat
    De vastgestelde ondergrens voor het verwachte pensioenresultaat bedraagt 75%. Ons pensioenfonds komt in 2017 uit op 93%, dus ruim boven de ondergrens. Dit percentage geeft aan in hoeverre ons fonds naar verwachting in staat is om de pensioenen te verhogen met de algemene prijsstijgingen. De uitkomst van 93% betekent dat uw pensioen naar verwachting  gemiddeld voor 93% zijn koopkracht behoudt. Met andere woorden: uw pensioen stijgt naar verwachting voor 93% mee met de stijging van de prijzen.
  • Relatieve afwijking van het gemiddelde
    Behalve een ondergrens voor het verwachte pensioenresultaat is in 2015 ook vastgelegd dat het gemiddelde pensioenresultaat en het ‘slechtweerscenario’ niet te ver uit elkaar mogen liggen. Op grond van deze eigen norm mag het pensioenresultaat in het ‘slechtweerscenario’ maximaal 30% lager zijn dan het gemiddelde pensioenresultaat. Ons pensioenfonds kent in 2017 een relatieve afwijking van 32%. Dit betekent dat als het slechtste geval (slechtweerscenario) uitkomt, het pensioenresultaat net iets meer afwijkt van het gemiddelde pensioenresultaat (93%) dan het fonds als norm heeft gesteld. Ons fonds voldoet op dit punt dus niet aan de maximale ondergrens. Dit was vorig jaar ook het geval. Toen bedroeg de afwijking 33%. 

Wat doet ons fonds met deze uitkomst?

De sociale partners hebben aangegeven dat ze het niet nodig vinden om actie te ondernemen op basis van deze uitkomst. Wel kijkt ons fonds op dit moment of het beleggingsbeleid aangepast moet worden.