Als we de dekkingsgraad berekenen, vergelijken we onze verplichtingen met ons vermogen. Onze verplichtingen zijn de euro’s die we verwachten nodig te hebben als we alle pensioenen van alle deelnemers, oud en jong, nu in één keer uit zouden moeten keren. Ons vermogen is het geld dat we werkelijk hébben als we alle beleggingen nu zouden verkopen. Zijn verplichtingen en vermogen even hoog, dan is onze dekkingsgraad precies 100%. En als we méér geld hebben dan onze verplichtingen -dat zien we natuurlijk liever- dan is onze dekkingsgraad hoger dan 100%.
En wat is dan de rol van de rente?
Om te berekenen hoeveel geld we nodig hebben om alle pensioenen van alle komende jaren uit te kunnen keren, hebben de stand van de rente nodig. Want stel dat je over 10 jaar 1.000 euro nodig hebt en de rente is 0%, dan moet je die 1.000 euro nu al hebben. Maar als de rente 2% is, dan hoef je nu maar 820 euro te hebben, want dat bedrag groeit dan in 10 jaar tijd aan tot de 1.000 euro die je tegen die tijd nodig hebt. Hoe hoger de rente, hoe lager het totaalbedrag dat we nu nodig hebben. Van de overheid moeten wij onze verplichtingen op deze manier berekenen, met de rente van dit moment. De rente is steeds weer anders. En daarom is de waarde van onze verplichtingen ook telkens anders.
En de beleggingen?
Veel van ons geld is belegd. Neemt de waarde van de beleggingen toe, dan stijgt ons vermogen. De beleggingen kunnen het ook minder goed doen. In dat geval daalt ons vermogen.
Hoe groter ons vermogen, hoe beter dat is voor onze dekkingsgraad. Als de verplichtingen maar niet sneller stijgen
Hoe kan het dat de dekkingsgraad stijgt, terwijl het vermogen daalt?
De laatste maanden is dit aan het gebeuren: we hebben minder vermogen in kas, maar toch stijgt de dekkingsgraad. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar omdat de dekkingsgraad een deelsom is (vermogen gedeeld door verplichting) is het wel zo. Kijk maar. Tussen januari en augustus is ons vermogen ruim 15% gedaald. Maar onze verplichtingen zijn met 25% gedaald, want de rente ging omhoog. En als de inhoud van je portemonnee 15% omlaag gaat maar je moet 25% minder betalen, hou je toch meer over. Dat zie je aan de dekkingsgraad: die ging in die periode omhoog van 126% naar 141%.
Vragen?
Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen.