-
De pensioenopbouw bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart is gestopt op 1 januari 2025. Wat moet ik doen als werkgever?
Als werkgever moet u er zelf voor zorgen dat u ook op 1 januari 2025 een pensioenregeling voor uw werknemers heeft ondergebracht bij een pensioenuitvoerder. U heeft immers met uw werknemers afspraken gemaakt over pensioen. Het feit dat de pensioenopbouw bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart is gestopt, doet daar niets aan af. Het traject om een nieuwe pensioenuitvoerder te kiezen neemt tijd in beslag. Wij adviseren u dan ook om, mocht u nog niet zijn gestart met het traject, dit wel zo snel mogelijk te doen. Neem hiervoor contact op met een financieel adviseur, die u goed kan begeleiden in het nemen van de juiste stappen. Maak hierbij gebruik van ons stappenplan.
-
Blijven de opgebouwde rechten tot 31-12-2024 bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart staan of moeten die meegenomen naar de nieuwe regeling?
Die blijven staan bij het pensioenfonds. Het pensioenfonds is voornemens om de opgebouwde pensioenen per 1 oktober 2025 over te dragen naar Pensioenfonds Vervoer.
-
Is het mogelijk om het opgebouwde pensioenkapitaal van de werknemer(s) bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart over te dragen aan Aegon Capital?
Nee, dat kapitaal blijft achter bij het pensioenfonds, omdat het dienstverband niet is beëindigd. Op het moment dat een werknemer zelf uit dienst treedt en bij een ander bedrijf gaat werken, mag het weer wel. Het is dus individueel.
-
Stel ik heb als werkgever gekozen voor pensioenfonds X als nieuwe pensioenuitvoerder. Kan ik dan ook de pensioenen van mijn werknemers die tot 1 januari 2025 zijn opgebouwd, bij pensioenfonds X onderbrengen?
Als u als werkgever kiest voor pensioenuitvoerder X, dan is dat alleen voor de nieuwe pensioenopbouw vanaf 1 januari 2025. Het pensioenfonds bepaalt de bestemming van de opgebouwde pensioenen tot en met 31 december 2024. Het fonds is voornemens om de pensioenen per 1 oktober 2025 over te dragen aan Pensioenfonds Vervoer.
-
Mag ik als werkgever ook besluiten om namens mijn werknemers alles over te sluiten naar een ander fonds?
Voor de nieuwe pensioenopbouw vanaf 1 januari 2025 maakt u samen met uw werknemers (al dan niet via een vakbond of ondernemingsraad) afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Over tot 1 januari 2025 opgebouwde pensioenen kunt u geen afspraken maken. Daar beslist het pensioenfonds over.
-
Wij brengen de nieuwe pensioenopbouw van werknemers onder in een pensioenregeling die we al hebben voor andere werknemers. Moeten wij dit bij jullie doorgeven en zijn er nog andere dingen waar we dan rekening mee moeten houden?
U hoeft dit niet aan ons door te geven. Wel adviseren wij u om dit goed af te stemmen met de andere pensioenuitvoerder, of om hiervoor een adviseur in te schakelen.
-
Wat moet ik als werkgever doen: aansluiten bij de voorkeursregeling van KBN en Nautilus International bij Cappital pensioen, of kan ik zelf kijken voor een pensioenvoorziening?
De voorkeursregeling die KBN en Nautilus International samen hebben afgesproken, is niet verplicht. U kunt als werkgever ook zelf kijken naar een eigen pensioenvoorziening. Wat de beste keuze is, hangt af van de individuele situatie van de werkgever. Bespreek dit met een financieel adviseur.
-
Moet ik als werkgever een gelijkwaardig pensioen afsluiten?
Welke pensioenregeling u afspreekt bij een pensioenuitvoerder, hangt af van de afspraken die u met uw werknemer hebt gemaakt over pensioen. Wilt u de al bestaande afspraken voortzetten, of wilt u hier aanpassingen in maken? Bespreek dit met uw werknemers en met een financieel adviseur.
-
Heb ik als werkgever bij overgang naar andere pensioenregeling verplicht een pensioenadviseur nodig?
Ja, dit is een financieel product. Dat mag u alleen afsluiten als u advies heeft gekregen van een gediplomeerd financieel adviseur.
-
Kunnen een werkgever en werknemer er samen ook voor kiezen om met ingang van 1-1-2025 geen pensioenregeling op te nemen in de arbeidsvoorwaarden?
Ja dat kan, als u hier samen overeenstemming over bereikt. Let er dan wel op dat er dan geen oudedagsvoorziening is voor uw werknemers en geen bescherming tegen overlijden vóór pensioen; op dit vlak bestaat een zorgplicht vanuit de werkgever.
-
Waarom zijn de kosten van een financieel adviseur zo hoog?
Het maken van afspraken over pensioen moet zorgvuldig gebeuren en moet een aantal stappen doorlopen. De financieel adviseur leidt u als werkgever op een gedegen manier door dit proces heen en kijkt naar uw specifieke situatie. Dit kost tijd en inspanning, maar levert u wel een gedegen advies op.
-
Waarom hebben KBN en Nautilus International alleen voor Cappital pensioen gekozen en niet voor meerdere aanbieders?
Aegon Cappital is niet de enige aanbieder, maar KBN en Nautilus International probeerden het hiermee vooral makkelijk te maken voor u als werkgever. De sociale partners hebben gekeken naar een regeling die het beste aansluit bij het grootste deel van de werkgevers, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het personeelsbestand. Daarom is het van groot belang om een financieel adviseur in te schakelen en samen te kijken welke partij het beste bij u past.
-
Hoe kijken de sociale partners aan tegen de uitvoeringskosten per deelnemer bij Cappital pensioen?
Uit het onderzoek dat sociale partners hebben gedaan, bleek dat Cappital pensioen een van de partijen is met de laagste kosten. Hoeveel kosten er worden gemaakt, hangt ook af van de inhoud van de pensioenregeling. Stem met een financieel adviseur af wat hierin wenselijk en mogelijk is.
-
Wie betaalt de kosten van de nieuwe pensioenregeling?
De eenmalige kosten (advies, overstap) betaalt de werkgever. De terugkerende kosten, die meestal vervat zijn in de premie, betalen werkgever en werknemer samen (net als nu).
-
Welke pensioenadviseur kan ik inschakelen?
Er zijn veel pensioenadviseurs die u kunnen adviseren over uw pensioenregeling. Wij adviseren u goed te onderzoeken welke adviseur bij u past en of er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie met een adere partij. Aegon Cappital heeft op de website een aantal pensioenadviseurs staan, die kunnen worden benaderd.
-
We praten hier alleen over actieve werknemers. Hebben we als werkgever ook nog een verplichting richting voormalig werknemers?
De pensioenen die uw voormalig werknemers al hebben opgebouwd, staan bij het pensioenfonds en blijven daar staan tot het pensioenfonds een besluit heeft genomen. De afspraken die u maakt over het pensioen vanaf 1 januari 2025, gelden niet voor uw voormalige werknemers. U maakt deze afspraken dus alleen over en met uw actieve werknemers.
-
Hoe informeer je je werknemers over overgang naar een nieuwe pensioenregeling?
Hoe u uw werknemers het beste kunt adviseren, kunt u het beste afstemmen met uw financieel adviseur. In ieder geval geldt dat het verstandig is om niet te lang te wachten met het meenemen van uw werknemers in de veranderingen. Hiermee voorkomt u onrust. Werkgever Antonia de Jong vertelde daar in het webinar het volgende over: "Ik heb ze meegenomen in het proces, verteld dat de verplichtstelling stopt en dat de pensioenopbouw verandert. In plaats van een spaarpot wordt het nu een beleggingspot en dat brengt bij werknemers toch wat onrust met zich mee. Dan moet je ze geruststellen door uit te leggen dat daarmee heus goed en zorgvuldig wordt omgesprongen. Daarnaast heb ik mijn medewerkers beloofd dat ik vertel wat ik weet en hen informeer als ik meer weet. Verder heb ik ze een gesprek met de adviseur aangeboden als daaraan behoefte is".
-
Als ik in 2025 overstap naar Cappital pensioen of een andere uitvoerder, maar in de toekomst opnieuw wil overstappen naar een andere partij, is dit dan mogelijk?
Ja, dat kan zeker. Samen met uw financieel adviseur kijkt u in het adviestraject ook naar de contracttermijnen. U kunt hierin dus zelf een keuze maken of overstappen al dan niet wenselijk is.
-
Als je op dit moment nog geen personeel in dienst heb die onder een pensioen vallen moet je dan wel ook de oriëntatiefase ingaan en contact hebben met een adviseur?
Nee, dat hoeft niet. Als je geen medewerkers in vaste dienst hebt, dan hoef je geen actie te ondernemen.
-
Is het mogelijk dat een gedeelte van het werknemersbestand een afstandsverklaring ondertekent (dus geen pensioen wil)? Of is dat niet mogelijk als je in zee gaat met een verzekeraar?
In theorie is dat mogelijk, maar de juridische houdbaarheid van zo'n verklaring is niet altijd even sterk. Veel verzekeraars werken hier niet aan mee. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met een financieel adviseur.
-
Is een nieuwe werkgever in 2025 gestart verplicht een pensioenregeling te regelen?
Een werkgever bepaalt zelf welke arbeidsvoorwaarden hij aanbiedt. Hij gaat daarover zelf in onderhandeling met de werknemer. Dat kan dus ook betekenen dat er geen pensioen wordt opgebouwd. Dit is echter niet aan te raden, omdat een werkgever namelijk ook een zorgplicht heeft. Ook vanuit je concurrentiepositie is het goed om een pensioenregeling aan te bieden. Zo kun je werknemers langer aan je binden.
-
Mag je per werknemer of per functie andere afspraken maken?
Dat hangt heel erg af van de omstandigheden van het geval. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met een financieel adviseur.
-
Zijn de pensioenen vanaf 1 januari 2025 voor mijn werknemers automatisch geregeld?
Nee. Dit gaat niet automatisch. De pensioenen die uw werknemers hebben opgebouwd tot 1 januari 2025 zijn automatisch ondergebracht bij PF Vervoer. Voor het pensioen na die datum moet u zelf een pensioenregeling afsluiten. U mag zelf kiezen of u dit doet bij PF Vervoer, Cappital pensioen of een andere pensioenuitvoerder.
-
Ik heb geen personeel meer in dienst, wat moet ik doen?
U hoeft dan niets door te geven. Als u geen personeel heeft dat pensioen opbouwt, hoeft u ook geen nieuwe regeling af te sluiten.
-
Ik heb nog niets geregeld voor mijn medewerkers per 1 januari 2025. Wat moet ik doen?
Per 1 januari 2025 zijn wij gestopt met de uitvoering van de nieuwe opbouw. U moet er daarom voor zorgen dat een andere pensioenuitvoerder de uitvoering overneemt. Hebt u nog geen nieuw pensioen voor uw werknemers geregeld? Gebruik dan ons stappenplan. Hiermee loopt u stap voor stap alle punten door die u nodig hebt om te komen tot een nieuwe pensioenregeling voor uw werknemers.
-
Betaal ik sinds 1 januari 2025 nog pensioenpremie aan BPF Rijn- en Binnenvaart?
Niet meer aan ons, maar misschien wel aan een andere pensioenuitvoerder. Op 1 januari 2025 is de pensioenopbouw bij ons fonds gestopt. Of -en aan wie- u sinds 1 januari 2025 pensioenpremie betaalt, hangt af van de keuze die u samen met uw werknemers hebt gemaakt voor uw pensioenregeling.