Wie bent u en wat is uw rol bij Stichting Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart?
"Mijn naam is Gerard Kester (66 jaar) en ik ben sinds augustus 2010 bestuurslid namens werkgevers. Vanaf 2013 ben ik portefeuillehouder Communicatie. Ik ben destijds door mijn werkgever gevraagd bestuurslid te worden. Ik ben weliswaar vanuit de werkgevers als bestuurslid benoemd, maar zoals elk bestuurslid dien je de belangen van alle deelnemers. Zowel van de werknemers, oud-werknemers als van de gepensioneerden. Tot mei dit jaar was ik beleidsmedewerker bij Koninklijke BLN-Schuttevaer, brancheorganisatie van de binnenvaart. Deze organisatie vertegenwoordigt ondernemers /werkgevers in de branche."
Waarom hebt u er destijds voor gekozen om lid te worden van het bestuur?
"Het besturen en behartigen van de belangen van mensen is iets wat mij erg aanspreekt. Dat is ook de reden dat ik lange tijd werkzaam was bij een brancheorganisatie en nu ook nog actief ben voor de Europese vertegenwoordiging van de binnenvaart.
Persoonlijk heb ik alles wat met politiek en o.a. pensioen te maken heeft altijd al een interessant werkterrein gevonden. In Nederland hebben we ook wel een uniek pensioenstelsel."
Is pensioen belangrijk als arbeidsvoorwaarde?
"Dat vind ik wel, zeker nu de binnenvaart steeds meer moeite heeft om aan personeel te komen. Dat pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde is, daar zijn vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers het over eens. Iedereen zal hetzelfde willen, namelijk een goede pensioenregeling. Maar over de invulling van die pensioenregeling wordt verschillend gedacht. De gesprekken over een nieuwe pensioenregeling worden op nationaal niveau al heel lang gevoerd door sociale partners (werkgevers en werknemers) en de overheid. Als daar een beslissing over genomen wordt, kunnen wij in de binnenvaart ook aan de slag met een nieuwe regeling.
Een geschilpunt is bijvoorbeeld de zorg voor mensen die - mogelijk door een zwaar beroep - niet volledig kunnen blijven functioneren tot hun AOW-leeftijd. Doordat de AOW-leeftijd is verschoven en nog verder wordt uitgesteld, zal dat probleem alleen maar groter worden. Dat speelt ook in de binnenvaart. Dan is altijd de vraag wie draagt daarvan de kosten, wie betaalt wat en hoeveel?
Daarbij komt ook nog dat doordat de rente laag is, de premiegelden minder rendement opleveren. Ook op dit punt speelt: Hoe verdelen we de risico’s?"
Welke ontwikkelingen spelen er bij het pensioenfonds?
"We staan aan de vooravond van essentiële wijzigingen in ons pensioenstelsel. Werkgevers en werknemers hebben grote moeite om tot overeenstemming te komen. Ik denk dat zij het er wel over eens zijn dat solidariteit voordelen biedt. Zeker bij beleggen. Dat kun je beter samen doen, want er is bewezen dat dit meer oplevert. Pensioen is niet alleen voor het individu belangrijk. Bekijk je het op macro niveau dan is het voor onze totale economie belangrijk. Voor onze maatschappij is het slecht als grote groepen enorm in inkomen achteruit gaan als ze stoppen met werken. Dat zie je nu ook in de discussie over de zzp-ers. "
Op welke manier zouden werkgevers het belang van pensioen nog meer kunnen benadrukken?
"Werkgevers kunnen bij de salarisbespreking goed uitleggen of er wel of niet een pensioenregeling wordt aangeboden en niet alleen de hoogte van het netto salaris benoemen. Nederlandse werkgevers in de binnenvaart zijn verplicht de pensioenregeling van ons fonds aan te bieden. In andere landen kan dat anders zijn. Werknemers moeten daar uiteraard zelf ook op letten. Pensioen is niet alleen iets voor later. Als jou wat overkomt hoe gaat het dan met je kinderen, je partner? Heb je een partner- en wezenpensioen? Hoe is de opbouw als je arbeidsongeschikt raakt? Werkgevers, of ze nu nationaal of internationaal werken, kunnen zich op deze krappe arbeidsmarkt onderscheiden door een pensioenregeling aan te bieden."
Wat vindt u van het pensioen bij bedrijfspensioenfonds Rijn en Binnenvaart? Is dat goed geregeld?
"Uiteraard kan het altijd beter. De hele pensioensector heeft te maken gehad met de crisis, waardoor er jarenlang niet of nauwelijks is geïndexeerd. Daarbij is de rente erg laag. Maar als je het vergelijkt met regelingen bij verzekeringsmaatschappijen dan denk ik dat je bij het pensioenfonds beter af bent. Hiervoor noemde ik al het partner- en wezenpensioen. Dan is er ook nog premievrije opbouw bij arbeidsongeschiktheid. Wij krabbelen van lieverlee wel uit het dal: financieel staat het bedrijfspensioenfonds Rijn en Binnenvaart er nu goed voor. "
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit moment waar het bestuur mee bezig is?
"Het bestuur is vooral bezig met de dagelijkse gang van zaken. Tenslotte zijn wij uitvoerders. De eisen die aan bestuurders en de uitvoering van hun taken in het algemeen gesteld worden, zijn fors toegenomen. Ik ben overigens van mening dat het terecht is dat de eisen op het gebied van deskundigheid en zorgvuldigheid zijn aangescherpt. De verantwoordelijkheid is ook groot: we beheren het geld van heel veel mensen. We hebben te maken met risico’s, integriteit en een zorgvuldige administratieve uitvoering. Kortom: de day-to-day business rondom pensioenen. En we willen natuurlijk uiteindelijk voldoende rendement krijgen. Door het pensioengeld zorgvuldig te beleggen, proberen we de inleg (de premie dus) te vermeerderen, zodat we voor de mensen uiteindelijk een goed pensioen kunnen regelen."
Wat zijn de recente ontwikkelingen rondom de verplichtstelling?
"De verplichtstelling van bedrijfspensioenfonds Rijn- en Binnenvaart staat op de tocht. De representativiteit van de sociale partners in de Rijn- en Binnenvaart is onvoldoende om de verplichtstelling van het pensioenfonds te laten voortbestaan. De sector heeft nu nog tot begin 2020 om die representativiteit wel te halen. Dit is een zaak van werkgevers en werknemers. Als de verplichtstelling wegvalt, is er een gerede kans dat daarmee het draagvlak onder het pensioenfonds wegvalt. In dat geval staat het bestuur in feite maar één ding te doen en dat is het veiligstellen van de opgebouwde rechten en de uitkeringen. Maar zoals gezegd, zijn de verplichtstelling en het draagvlak in principe de verantwoordelijkheid van sociale partners. Werkgevers zijn overigens op grond van de arbeidsovereenkomst vaak wel verplicht hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Eigenlijk moet je ook niet anders willen …."