“Ik heb mijn loopbaan langzaamaan afgebouwd”

Dirk Rotgans (1954), tot zijn pensioen kapitein bij Boluda Towage in Rotterdam

“Sinds oktober 2020 had ik verlof en een half jaar later ging ik officieel met pensioen. Met verlofuren was ik al twee jaar aan het afbouwen. Zo kon ik er vast aan wennen dat ik op een dag helemaal de handen vrij zou hebben. Ik ben een serieuze amateur fotograaf en ik heb nu de tijd om mijn foto’s na te bewerken en te catalogiseren.”

Eén dienstweek, twee weken ‘bijkomen’

“Een paar jaar geleden ging een kapitein met een gemiddeld 36-urige werkweek met pensioen. Welke vervanger had nu zo’n rooster? Ik had gemiddeld 48 uur én veel openstaand verlof. Ik wilde zijn plaats wel innemen en per dienstweek 12 uur verlof opnemen. Voor mijn werkgever was dat nieuw, maar na enig nadenken en controle van de verlofuren was hij akkoord. Na elke dienstweek kon ik thuis twee weken ‘bijkomen’.”

Veel te kiezen voor je pensioen

“Bij Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart kun je best veel kiezen als je met pensioen gaat. Had ik niet zoveel verlofuren gehad, dan had ik kunnen afbouwen door alvast in deeltijd met pensioen te gaan. Ik heb verder geregeld dat ik de eerstkomende tien jaar een hoger pensioen krijg en daarna een lager. En ik heb een extra spaarpotje via een persoonlijke lijfrente. Zo heb ik een mooie aanvulling op mijn inkomen totdat mijn vrouw over een paar jaar haar AOW krijgt.”

Vraag een proefberekening aan

“Het is heel belangrijk om je op tijd te verdiepen in je pensioen. Een half jaar voor je pensioendatum krijg je van het fonds een brief. Maar voordat het zover was heb ik zelf al uitgebreid op de website van het fonds gekeken. En op mijnpensioenoverzicht.nl, want daar staan al je pensioenpotjes bij elkaar. Ook je AOW. Via mijn werkgever kon ik proefberekeningen laten maken. Die kun je trouwens ook bij het fonds aanvragen. Gewoon even bellen of mailen!”

Hoe ziet uw pensioen er straks uit? 

Als u met uw DigiD inlogt in Mijnpensioencijfers vindt u hier uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop ziet u hoeveel pensioen u bij ons hebt opgebouwd.

• Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van al uw opgebouwde pensioenen bij het fonds en elders én uw AOW. Zo hebt u een handig totaaloverzicht. Kijk ook eens op de app: www.pensioenchecker.org.