“Ik wil naast mijn werk graag iets maatschappelijks doen. En ik vind pensioen belangrijk. Daarom zet ik mij graag in voor ons fonds en zit bijvoorbeeld in het Verantwoordingsorgaan. Zo zit ik ook een beetje ‘aan het roer’.”
Antoine Hermes (1974) werkt als machinist bij thyssenkrupp Veerhaven in Brielle. Op zijn duwboot vervoert hij ijzererts en steenkool van het overslagbedrijf EECV in Rotterdam naar de staalfabriek van thyssenkrupp in Duisburg.
Van en voor ons allemaal
Antoine Hermes: “Waarom pensioen belangrijk is? Het is van en voor ons allemaal. Het speelt niet alleen later maar ook nu. Een voorbeeld: stel, je wordt arbeidsongeschikt. Dat komt in onze sector best veel voor. Zeker bij ouderen. Of na een ongeval. Dan gaat je pensioenopbouw gewoon door, als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. Je betaalt dan minder premie, of zelfs helemaal geen premie. Dat is goed geregeld.”
Inkomen voor later
Pensioen is een belangrijk deel van je inkomen voor later, aldus Antoine. “Je krijgt wel AOW, maar dat is lang niet genoeg. Ons pensioen is voor de meesten een stuk meer dan de AOW. Wij bouwen best veel pensioen op. Want onze lonen zijn relatief hoog vanwege de onregelmatigheids- en continutoeslag.”
Actie
Hij merkt dat ‘pensioen’ vooral leeft bij oudere collega’s. “Dan gaan ze zich afvragen wanneer ze kunnen stoppen met werken. Maar jongeren komen nog onvoldoende in actie, bijvoorbeeld door zelf wat extra’s bij te sparen. Ze vertrouwen erop dat het wel goed zit, want de regeling is verplicht.”
“Ze zouden ook hun samenwonende partner bij het fonds moeten aanmelden. Dan weet het fonds voor wie het nabestaandenpensioen bestemd is. En ik vind dat iedereen via MijnPensioencijfers het e-mailadres moet doorgeven, want dan krijgen ze alle actuele pensioeninformatie digitaal.”
Signaal
Sinds 2019 zit Antoine Hermes ook in de klankbordgroep. Dat is een informele, kleine groep met werknemers, gepensioneerden en werkgevers. Die groep is op initiatief van het fonds in het leven geroepen. “Een goede zaak, vind ik. We komen twee keer per jaar bij elkaar en bespreken daar van alles. Bijvoorbeeld als ik van een collega een signaal krijg dat iets met zijn of haar pensioen niet goed loopt.”
“We hebben het bijvoorbeeld ook over de communicatie. Is de website duidelijk genoeg? Zijn de documenten die erop staan actueel? Is het taalgebruik van de brieven helder? We hebben namelijk ook nogal wat buitenlandse collega’s die het ook moeten begrijpen. Regelmatig doen we suggesties voor verbeteringen.”
Toekomst
Natuurlijk houdt de toekomst van het fonds Antoine ook bezig. “Blijft ons fonds verplicht? We wachten af wat minister Koolmees later dit jaar beslist. Hoe dan ook: pensioen is en blijft een arbeidsvoorwaarde die werkgevers moeten aanbieden. Niet alle werkgevers zijn zich daarvan bewust.”