Opgebouwde pensioenen overdragen naar een nieuwe uitvoerder. Wie beslist daarover?

Hoe ziet de toekomst van ons fonds eruit na 1 januari 2025? Wie beslist daarover? En hoe gaat die besluitvorming in zijn werk? Xander den Uyl, lid van het bestuur, en Gerard Schenk, lid van het verantwoordingsorgaan (VO), leggen het uit.

Xander is sinds begin dit jaar lid van het bestuur van ons fonds. Hij vertelt wat er volgend jaar verandert: “Vanaf 1 januari 2025 bouwen deelnemers geen pensioen meer op bij ons fonds. Maar we blijven wel de opgebouwde pensioenen beheren. Deelnemers die al met pensioen zijn of met pensioen gaan, krijgen dus gewoon elke maand hun pensioen.”

Pensioenen overdragen

Xander: “De vraag is nu: hoelang kunnen we de pensioenen nog op een goede manier blijven beheren? Of is het beter om die taak over te dragen aan een andere pensioenuitvoerder, zoals een algemeen pensioenfonds (APF) of een verzekeraar? We onderzoeken al een tijdje wat de beste optie is. De ‘tussenstand’ is nu dat we het erover eens zijn dat het beter is om de pensioenen uiteindelijk over te dragen. De volgende vraag is dan ook: aan wie moeten we ze dan overdragen?

Gelukkig hoeven we de pensioenen niet meteen op 1 januari 2025 over te dragen. Maar we zijn wel al gestart met de voorbereidingen. Het is een ingewikkeld proces, dat veel tijd kost. Zo moeten we een geschikte uitvoerder vinden. En het is belangrijk dat zaken zoals onze administratie, op orde zijn. Zodat de gegevens van onze deelnemers straks goed overgaan naar de nieuwe uitvoerder.”

Rol van het verantwoordingsorgaan

Gerard Schenk, lid van het verantwoordingsorgaan, vult aan: “Het bestuur kan niet zomaar besluiten om de pensioenen over te dragen naar een nieuwe uitvoerder. Daar zijn ook de Raad van Toezicht en het verantwoordingsorgaan bij betrokken. Als VO houden we in de gaten of het bestuur ervoor zorgt dat de deelnemers krijgen waar ze recht op hebben. We geven daarover gevraagd en ongevraagd advies. In deze situatie moeten we ook formeel een advies geven over het wel of niet overdragen van de pensioenen.”

Goed informeren

“Daarvoor is het belangrijk dat we goed betrokken worden bij alle stappen die het bestuur zet. En dat we alle informatie hierover op tijd krijgen. Gelukkig gaat dat prima. Het bestuur informeert ons goed en geeft ons ook de ruimte om feedback te geven. Zo waren we het niet helemaal eens met de vragen die gesteld werden in het deelnemersonderzoek Toekomst Pensioenen. We hebben een goed gesprek gehad met het bestuur over de opzet en het doel van het onderzoek. Dat heeft ervoor gezorgd dat we nu meer vertrouwen hebben in de uitkomsten. We zijn dan ook blij dat we op deze manier met elkaar in gesprek kunnen gaan.”

De conclusies van het deelnemersonderzoek

Dat brengt ons terug naar het deelnemersonderzoek. Volgens het bestuur zijn dit de belangrijkste conclusies:

Onze deelnemers

  • vinden het belangrijk dat de pensioenen niet dalen;
  • willen dat hun pensioen elk jaar wordt verhoogd en dat die verhoging in lijn ligt met de stijging van de prijzen;
  • zijn bereid daar een beetje risico voor te nemen, zoals we dat nu ook doen;
  • vinden dat we op de goede weg zijn als het gaat om maatschappelijk verantwoord beleggen (meer informatie hierover leest u in deze digitale nieuwsbrief in het artikel 'Maatschappelijk Verantwoord Beleggen: hoe zit dat bij ons pensioenfonds?').

Xander: “De wensen van de deelnemers kunnen we goed uitvoeren. Voorlopig doen we dat nog zelf. En straks kan dat ook bij een andere uitvoerder, zowel bij een APF als bij een verzekeraar. Het is nu onze taak om te onderzoeken welke uitvoerder dat voor ons fonds het beste kan doen. Daarin spelen meer zaken mee dan alleen de wensen van de deelnemers. Denk ook aan de kosten en het beleggingsbeleid. Onze ideeën daarover hebben we 28 maart met het VO en de RvT besproken.”

In gesprek met partijen

Gerard vult aan: “Zitten we op één lijn over de ideeën over de uitvoerder? Dan kan het bestuur verder met de voorbereidingen. Bijvoorbeeld op een rijtje zetten wat het verwacht van een nieuwe uitvoerder als het gaat om bijvoorbeeld kosten, beleggingsbeleid en de zekerheid van de pensioenen. Op basis daarvan kan het bestuur dan offertes aanvragen en in gesprek gaan met verschillende partijen. Hopelijk weten we dan tegen het einde van het jaar aan wie we de opgebouwde pensioenen overdragen. Als VO kijken we natuurlijk goed mee met alle stappen van dit proces.”

Xander tot slot: “Als bestuur luisteren we goed naar de ideeën, wensen en adviezen van het VO. Want uiteindelijk hebben we één gezamenlijk doel: zorgen voor een goed pensioen voor onze deelnemers.

De verschillen tussen een algemeen pensioenfonds en een verzekeraar

Het bestuur van ons fonds wil de opgebouwde pensioenen straks overdragen aan een algemeen pensioenfonds (APF) of een verzekeraar. Wat zijn de verschillen?

Verzekeraar
Dragen we de pensioenen over naar een verzekeraar? Dan spreken we met de verzekeraar af wat er met de pensioenen gebeurt. Die afspraken leggen we vast en die veranderen niet meer.

We kunnen bijvoorbeeld een garantie afspreken dat de pensioenen in de toekomst niet zullen worden verlaagd. Ook niet als de economie tegen zit. Afhankelijk van de financiële situatie van ons fonds kunnen we ook een gegarandeerde jaarlijkse verhoging afspreken met de verzekeraar. De pensioenen worden in de toekomst dan elk jaar met dat percentage verhoogd. Dat zijn twee voordelen.

Er is ook een nadeel. Als de prijsstijging in een jaar erg hoog is, kan het zijn dat de afgesproken verhoging lager is dan de prijsstijging. Als dat meerdere jaren gebeurt, kan dit zorgen dat u minder kunt kopen voor uw pensioen. Dit noemen we verlies van koopkracht.

Algemeen pensioenfonds
Dragen we de pensioenen over naar een APF? Dan is er geen garantie dat de pensioenen elk jaar hoger worden. Of dat ze niet worden verlaagd. Wel is de kans dat de pensioenen meestijgen met de prijsstijging, op lange termijn groter. Een APF lijkt dus iets meer op ons huidige pensioenfonds dan een verzekeraar doet.