Verandert uw situatie?

Einde samenwonen

U woont samen maar gaat uit elkaar. Wat regelt u voor uw pensioen?

Als u uit elkaar gaat, moet u dit aan het pensioenfonds doorgeven. We hebben deze informatie nodig voor de berekening van uw pensioen.

Wat is er geregeld?

Uw ouderdomspensioen hoeft u niet te verdelen. Zo staat dat in de wet.
Uw ex-partner krijgt wel een bijzonder partnerpensioen als u overlijdt. Maar uw ex-partner kan verklaren af te zien van dit partnerpensioen. Hij of zij ontvangt na uw overlijden dan geen pensioen van ons.

Meld uw partner af

Het bijzonder partnerpensioen is automatisch geregeld

Daar hoeft u of uw ex-partner niets voor te doen. Uw eventuele nieuwe partner heeft recht op het partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner. Het kan zijn dat uw nieuwe partner daardoor minder krijgt dan uw ex-partner.

Zo kan uw ex-partner afzien van het bijzonder partnerpensioen

Wil uw ex-partner geen pensioen ontvangen vanwege uw overlijden? Dan kan hij of zij via een verklaring afzien van het bijzonder partnerpensioen. Dit kan voor een deel of helemaal. Als u een nieuwe partner krijgt, dan is er voor hem of haar meer of weer een volledig partnerpensioen.

Wanneer uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, regelt u dat met het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. U en uw ex-partner moeten beiden het formulier ondertekenen!

Als uw ex-partner geen handtekening zet, gaat ons fonds uit van de datum waarop één van beiden op het gezamenlijke adres is uitgeschreven bij de gemeente. Neem in dat geval contact op met ons fonds.