Pensioenkeuzes

Partnerpensioen inruilen voor extra ouderdomspensioen

Gaat u bijna met pensioen? Dan kunt u ervoor kiezen partnerpensioen in te ruilen voor extra ouderdomspensioen. Er is dan meer ouderdomspensioen voor u, maar minder of geen partnerpensioen voor uw partner mocht u overlijden.

U kunt hier alleen voor kiezen als uw partner het ermee eens is. Uw partner moet voor deze keuze ook zijn of haar handtekening zetten.

Wilt u meer weten over de financiële gevolgen van een keuze? Ga dan naar Mijn Pensioencijfers. Kijk hier welke ruil het beste bij u past. Wij kunnen dan een offerte voor u maken. Daarin staat wat de effecten op uw pensioenuitkering zijn als u keuzes maakt over uitruil. Hebt u eenmaal een definitieve keuze gemaakt, dan kunt u uw keuze niet meer aanpassen.

Wilt u extra ouderdomspensioen?

U mag het partnerpensioen voor een deel of helemaal omzetten in extra ouderdomspensioen. Uw ouderdomspensioen gaat omhoog. U kunt het wezenpensioen en bijzonder partnerpensioen niet uitruilen. Als u overlijdt, krijgt uw partner geen of minder partnerpensioen. Uw partner moet het hiermee eens zijn en een handtekening zetten. We vragen u om een kopie van het identiteitsbewijs van uw partner mee te sturen. Dat is wettelijk verplicht.

Wat kunt u doen?

  • Gaat u op uw 67ste met pensioen? Dan krijgt u 6 maanden voordat uw AOW-uitkering ingaat, meer informatie van ons. We leggen u daarin duidelijk uit hoe u uw pensioen aanvraagt. 
  • Gaat u eerder met pensioen? Geef dit door via Mijn Pensioencijfers