Nieuwsoverzicht

Financiële positie januari

De actuele dekkingsgraad van Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart steeg in januari van 128,6% naar 130,1%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

Beleidsdekkingsgraad

Sinds 1 januari 2015 wordt ook gekeken naar de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden, de zogenoemde beleidsdekkingsgraad. Pensioenfondsen moeten de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
De overheid heeft deze regel ingevoerd omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. Denk daarbij aan besluiten over verlagen of verhogen van de pensioenen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds was eind januari 135,1%. Een maand eerder was dat 134,7%.

Ontwikkelingen in januari

De stijging van de actuele dekkingsgraad met 1,5%-punt kwam vooral doordat beleggingen meer waard zijn geworden. Hierdoor nam ons vermogen toe. Tegelijkertijd daalde de rente. Een lagere rente is geen goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas nodig hebben om later de pensioenen te kunnen betalen. Omdat het vermogen harder steeg dan de rente daalde, ging de dekkingsgraad per saldo omhoog.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 1,1%-punt naar 134,4%. Dit is een gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden.

Verloop (beleids)dekkingsgraad

In de grafiek is het verloop van de (beleids)dekkingsgraad opgenomen.

De beleidsdekkingsgraad is in januari hoger dan de vereiste dekkingsgraad. Het pensioenfonds heeft daarmee voldoende buffers om financiële tegenvallers op te vangen.