“Pensioen is jouw inkomen voor later”

Antoine Hermes (1974), machinist bij thyssenkrupp Veerhaven in Brielle

“Waarom pensioen belangrijk is? Het is van en voor ons allemaal. Pensioen is een belangrijk deel van jouw inkomen voor later.”

Mooi pensioen

Je krijgt wel AOW, maar dat is lang niet genoeg. Ons pensioen is voor de meesten een stuk meer dan de AOW. Wij kunnen best een mooi pensioen bereiken. Dat komt omdat onze onregelmatigheids- en continutoeslag ook meetelt bij de pensioenopbouw.”

Arbeidsongeschikt?

“Trouwens, pensioen speelt niet alleen later maar ook nu. Een voorbeeld: stel, je wordt arbeidsongeschikt. Dat zie ik om me heen nogal eens gebeuren. Zeker bij ouderen. Of na een ongeluk. Dan gaat je pensioenopbouw gewoon door, als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. Je betaalt dan minder premie, of zelfs helemaal geen premie. Dat is goed geregeld.”

Check je pensioen

“Pensioen leeft vooral bij mijn oudere collega’s. Zij vragen zich af wanneer ze kunnen stoppen met werken. Maar mijn jongere collega’s zijn haast niet met pensioen bezig. Ze vertrouwen erop dat het wel goed zit, want de regeling is verplicht. En dat is natuurlijk ook zo. Maar het is altijd verstandig om af en toe te checken hoe je pensioen ervoor staat. En zelf wat extra’s bij te sparen als je dat nodig vindt.”